Стадион Лазур в Бургас има сантиментална стойност за пловдивските фенове. Тук

...
Стадион Лазур в Бургас има сантиментална стойност за пловдивските фенове. Тук
Коментари Харесай

Отново се играят мачове на стадиона, на който пловдивските отбори печелиха трофеи и имаха незабравими евровечери

Стадион " Лазур " в Бургас има сантиментална стойност за пловдивските почитатели. Тук Локомотив и Ботев завоюваха два трофея - Суперкупата през 2004г. и 2017г. Двата тима домакинстваха в Бургас в мачовете си от евротурнирите и имаха незабравими евровечери, когато в Пловдив нямаше подобаващи игрища за евромачове. 
Прочетете още
На самия стадион се играят дуели още веднъж след близо двегодишно неявяване, в което стадионът беше оставен на самотек. От новия сезон Черноморец, който се завърна във Втора лига семейства на " Лазур ", а през предходната седмица изигра две следващи семейства на " Лазур " след завръщането си измежду експертите. Тимът загуби с 0:2 от Марек и завоюва с 2:1 против Бдин.

Всъщност стадионът е частен и това сътвори на малко проблеми на бургарските тимове. През последните годни на " Лазур " играха и Нефтохимик и Черноморец. Стадионът се води клубният на Нефтохимик, само че и Черноморец семейства тук, както е и през този сезон. " Акулите " имат клубно оборудване в квартал " Акациите ", само че и то също е частно и заради непостижимия наем се реалокира в квартал " Долно Езерово ", а при завръщането си във Втора лига още веднъж заигра на " Лазур ". Нефтохимик пък семейства въз основата в квартал " Изгрев " и сега се намира в " А " окръжна.

Естествено стадионът е изгубил доста от блясъка си. Особено зад вратите, където тук-там има сериозна растителност. Любопитно е, че теренът не е неприятен, макар че близо 2 години не се е играл формален мач на оборудването. Още стои и брандирането от Европейското до 15 години през 2015-та година. Стадионът одобри няколко срещи от първенеца, в това число и финала сред Франция и Германия, който приключи 4:0. 

На входа на стадиона над бариерата е изписано името на Нефтохимик, а на входа за централния бранш стои емблемата на несъществуващия към този момент ПСФК Черноморец. Новото брандиране на настоящия Черноморец е над тунела, от който излизат футболистите, което подсказва, че стадионът е сменял постоянно тимовете. 

Седалките също демонстрират за честата промяна на тимовете, тъй като те са в цветовете на двата клуба - зелено за Нефтохимик и сини за Черноморец. 

През последните години стадионът няколко пъти е бил в интервал без мачове и се говореше, че може да бъде съборен и да на негово място да бъдат издигнати нови кооперации, само че е хубаво, че това не се случи и още веднъж се играят мачове на него. 

За последно двата отбора се срещнаха в бургаско дерби в Трета лига през сезон 2018-2019 и мачовете се играха на клубните игрища - Нефтохимик домакинстваше на " Лазур ", а " акулите " на стадион " Черноморец ".

Тук Ботев и Локо завоюваха два трофея

 Локомотив със Суперкупата през 2004г.


През 2004г. Локомотив като първенец на България завоюва Суперкупата на България, откакто победи Литекс във финала на " Лазур ", а победният гол означи Иван Пасков в края на постоянното време. Това беше третият извоюван трофей за клуба след Купата на Съветската войска през 1983г. и шампионската купа още веднъж през 2004г.

През 2017-а година като притежател на Купата на страната Ботев се оправи още веднъж с първенеца на Лудогорец и във финала за Суперкупата. Тодор Неделев вкара страховит гол от директен свободен удар и откри резултата, а Вандерсон изравни при започване на втората част. След дузпи Ботев победи с трофея в Бургас.

 Ботев подвигна Суперкупата през 2017г.

Двата пловдивски гранда имаха и запаметяващи се евровечери край морето 

На " Лазур " двата пловдивски тима имаха и незабравими евровечери.

Локомотив игра с тимове като Брюж и Болтън на оборудването.

Запомнящ и исторически мач беше срещата със сръбския ОФК Белград, който беше отхвърлен с 1:0 след гол на Методи Стойнев. Това беше исторически триумф, тъй като дотогава Локомотив не беше отстранявал тим в евротурнирите от 31 години. В сръбския отбор пък личеше името на бъдещия състезател на Челси – Бранислав Иванович.

Локо игра и запаметяващ се мач с британския Болтън, който беше цялостен със звезди. Тогава отборът отпадна, само че направи доста стойностни мачове. Първата среща беше изгубена с 1:2 след поврат в Англия, а в Бургас след гол на Георги Илиев Локомотив докосваше влизането в групите на Купата на УЕФА. Болтън обаче направи цялостен поврат и завоюва с 1:2 и в Бургас. След края на срещата притежателят на Локомотив Георги Илиев беше погубен в Слънчев бряг. 

Ботев също има неповторими мачове в евротурнирите, а в Бургас бяха записани и велики победи – 5:0 над казахстанския Астана и 4:0 над израелския Бейтар.

Ботев в профил още тимовете на Жрински, Либертас и Партизани в Бургас.

Най-запомнящия мач е против немския Щутгарт, който приключи 1:1. Ботев безусловно изпусна именития си противник, а голът за отбора означи Валери Домовчийски. В Щутгарт пък личаха имената на бъдещи звезди като Антонио Рюдигер и Тимо Вернер.

" Канарчетата " играха още против Санкт Пьолтен и Маритимо на " Лазур ".

Всъщност главната серия без загуба на мачовете като хазаин в евротурнирите за Ботев е точно на “Лазур ”. Тимът още държи серията с 10 следващи срещи без загуба като хазаин. От тези срещи единствено две са отвън Бургас  в Пловдив и София.

Ето по какъв начин наподобява " Лазур " сега:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР